Flag

Slana peciva i pereci

oko 10 komada
Srednje teško
40
Ukusni slani obroci..
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Za lim za pečenje
papir za pečenje
Dizano tijesto
375 gpšeničnog brašna
1 omotDr. Oetker Kvasac za kruh
1 žličicašećera
250 mlmlake vode
1 žličicasoli
Otopina sa sodom bikarbonom
1 lvode
40 gDr. Oetker Sode bikarbone
Za posipanje
krupna sol
sjemenke maka (ili kima)
Picture - Dr. Oetker Sode bikarbone
1

Dizano tijesto

U posudi pažljivo pomiješajte brašno s Kvascem za kruh. Dodajte ostale sastojke i miješalicom (lopaticama) miješajte najprije na najslabijoj, a potom na najjačoj brzini oko 5 minuta dok ne izradite glatko tijesto. Tijesto pokriveno stavite na toplo mjesto sve dok se njegov volumen vidljivo ne poveća. U međuvremenu obložite lim za pečenje papirom za pečenje. Pećnicu prethodno zagrijte.

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: 200 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: 180 °C

2

Tijesto pospite brašnom i na radnoj ploči ga još jednom kratko izmijesite, podijelite ga na 10 porcija i oblikujte na primjer perece, prutiće ili peciva. Nakon oblikovanja ostavite tijesto da se još jednom uzdigne.


Pereci

Od komada tijesta oblikujte cca. 55 cm duge valjke, savijte ih u perece, a krajeve čvrsto pritisnite.


Prutići/prsteni

Od komada tijesta oblikujte otprilike 20 cm duge valjke, a krajeve po želji utisnite u oblik prstena. Prutiće zarežite tek nakon namakanja.


Peciva

Od komada tijesta oblikujte u okrugla ili ovalna peciva, a tek nakon namakanja u njima zarežite križ.

3

Otopina sa sodom za namakanje

U dubokoj posudi zakuhajte vodu, posudu maknite s vatre i pažljivo i polagano uspite sodu bikarbonu u vodu pazeći da se voda ne zapjeni.

4

Sve komade tijesta umočite – najbolje pomoću velike rupičaste žlice u vruću otopinu. Potom ih dobro ocijedite i položite na lim za pečenje. Peciva zarežite, a po želji ih pospite sastojcima za posipanje.


Lim gurnite u sredinu pećnice.


Vrijeme pečenja: oko 18 minuta


Peciva ohladite na kuhinjskoj rešetki.


SAVJET VIŠE: Peciva je moguće i zamrznuti.