Flag

Božićna "kriva" torta

oko 50 komada
Teško
155
Torta od čokoladnog biskvita s kremom od naranče
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Torte se bez ukrasa mogu smrznute čuvati u škrinji za duboko zamrzavanje.
Picture -
Picture -
OCIJENITE OVAJ RECEPT
Kako vam je ovaj recept uspio?

Slični recepti

Prati nas
Pratite Dr. Oetker na društvenim mrežama
Picture - Hero image

Sastojci

Smjesa za biskvit I
6jaja (veličine M)
250 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
1 omotDr. Oetker Finesse korice naranče
1 prstohvatsoli
300 gglatkog brašna
4 razom pune žličiceDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
25 gDr. Oetker Kakaa za kolače
Smjesa za biskvit II
6jaja (veličine M)
250 gšećera
1 omotDr. Oetker Vanilin šećera
1 omotDr. Oetker Finesse korice naranče
1 prstohvatsoli
300 gglatkog brašna
4 razom pune žličiceDr. Oetker Original Backin praška za pecivo
25 gDr. Oetker Kakaa za kolače
Krema od pudinga od naranče
2 omotaDr. Oetker Original pudinga s okusom vanilije
100 gšećera
500 mlsoka od naranči (svježe iscjeđenog)
100 mllikera od naranče
400 mltekućeg slatkog vrhnja
500 gmekog maslaca
Za namakanje biskvita
100 mlsoka od naranči (svježe iscjeđenog)
100 mllikera od naranče
Za ukrašavanje
400 gDr. Oetker Fondant Dekor zeleni
malošećera
2 pakiranjaDr. Oetker Fondant bijele deke
200 gDr. Oetker Fondant Dekora crvenog
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Kakaa za kolače
Picture - Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo
Picture - Dr. Oetker Kakaa za kolače
Picture - Dr. Oetker Original pudinga s okusom vanilije
1

Smjesa za biskvit I

Mikserom (metlicama) pjenasto istucite jaja sa šećerom, vanilin šećerom, ribanom koricom naranče i soli. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, po tome prosijajte kakao i kuhačom lagano umiješajte u smjesu. 2/3 smjese stavite u okrugli kalup za torte (promjera 24 cm) obložen papirom za pečenje i poravnajte. Ostatak smjese stavite u okrugli kalup za torte (promjera 18 cm) obložen papirom za pečenje i poravnajte.

2

Kalupe stavite na rešetku u donju trećinu prethodno zagrijane pećnice.

Vrijeme pečenja: oko 35 Minute

Temperatura pećnice s gornjim i donjim grijanjem: 180 °C

Temperatura pećnice s ventilatorom: 160 °C

3

Smjesa za biskvit II

Smjesu za biskvit II pripremite kao i smjesu za biskvit I. Ispecite dva biskvita jednake veličine s jednakim postavkama pećnice.

4

Krema od pudinga od naranče

Prašak za puding pomiješajte sa šećerom, sokom od naranče, likerom i tučenim vrhnjem te zakuhajte u puding. Maknite sa štednjaka, vrući puding direktno prekrijte folijom za čuvanje svježine i ostavite puding da se hladi na sobnoj temperaturi. Kremasto izmiješajte maslac i postupno umiješajte u ohlađeni puding.

5

Za prskanje biskvita

S većeg i manjeg biskvita odrežite tanki sloj i razmrvite ga u zdjeli. Preostale biskvite jednom prerežite. Preostali veliki i mali biskvit vodoravno ukoso prerežite, tako da nastanu dva klinasta oblika (deblji dio biskvita klinastog oblika treba odgovarati ¾ visine biskvita). Pomiješajte sok od naranče s likerom i smjesom natopite sve biskvite.

6

Pet vrhom punih žlica kreme stavite sa strane. 2 žlice kreme pomiješajte s razmrvljenom podlogom, oblikujte veliku kuglu i ostavite da stoji na hladnom. Na vodoravnu veliku podlogu ravnomjerno nanesite 3 pune žlice kreme, a na vodoravnu manju podlogu 2 pune žlice kreme. Ponovno stavite vodoravne podloge, lagano pritisnite i također premažite kremom. Stavite po jednu podlogu u obliku klina, lagano pritisnite i ponovno premažite s 3 odnosno 2 pune žlice kreme. Preostale podloge u obliku klina složite na način da su deblji krajevi složeni jedni na druge. Veliku i malu tortu sa svih strana tanko premažite kremom koju ste ostavili sa strane. Torte najmanje 3 sata ostavite da stoje na hladnom.

7

Za ukrašavanje

Prepolovite zeleni fondant i razvaljajte ga između dvije razrezane vrećice za zamrzavanje u obliku pravokutnika (12 x 40 cm). Razvaljene pravokutnike fondanta odrežite ravno po uzdužnoj strani. Trake fondanta utisnite na rub velike torte. Odrezane dijelove fondanta ponovno tanko razvaljajte i pomoću nastavka s okruglim otvorom izrezujte listove božikovine. Listove urežite nožem i s gornjom stranom oprezno utisnite u šećer. Listove stavite preko drške žlice kako bi se osušili.

8

Odmotajte fondant deku. Na nju stavite rub okruglog kalupa za torte (promjera 24 cm) i odrežite fondant valovito nešto šire od ruba okruglog kalupa. Fondant deku pomoću folije stavite na tortu. Foliju povucite, a rubove fondanta lagano utisnite (na stražnjoj strani eventualno premažite s malo likera od naranče). Ostatke fondanta omotajte folijom za čuvanje svježine i stavite sa strane.

9

Odmotajte drugu fondant deku i pomoću valjka za tijesto razvaljajte na promjer od približno 36 cm. Fondant deku pomoću folije stavite na manju tortu i povucite foliju. Rubove utisnite i odrežite. Ostatke fondanta umiješajte u tijesto zajedno s ostacima bijelog fondanta i razvaljajte između dvije razrezane vrećice za zamrzavanje. Kalupom za pahuljice izrezujte pahuljice različite veličine i stavite ih na papir za pečenje.

10

Crveni fondant tanko razvaljajte između dviju razrezanih vrećica za zamrzavanje. Izrežite krug (promjera 20 cm) i iz kruga izrežite četvrtinu kruga. Kuglu od mrvica kolača obložite preostalim krugom, a mjesta spoja dobro utisnite. Nekoliko malih pahuljica utisnite u crveni fondant. Od bijelog fondanta izradite držač za božićnu kuglicu i stavite držač na kuglu. Od preostalog crvenog fondanta izrežite veće i manje zvijezde i nalijepite ih na malu tortu, pritom ostavite sredinu praznom. Oblikujte sitne kuglice i uvaljajte ih u šećer. Od crvenih i bijelih ostataka fondanta izradite tanke prutiće. Zajedno uvrnite po dva prutića te ih potom oprezno namotajte. Od prutića izradite šećerne prutiće i ostavite ih da se osuše.

11

Veliku tortu stavite na pladanj za torte. Manju tortu stavite na veću tako da se kosina nalazi na suprotnoj strani. Božićnu kuglicu stavite na manju tortu i ukrasite listovima božikovine i kuglicama. Po potrebi ih zalijepite s malo likera od naranče. Pahuljice pomoću likera od naranče zalijepite na veliku tortu koju na kraju ukrasite šećernim prutićima.

  • Torte se bez ukrasa mogu smrznute čuvati u škrinji za duboko zamrzavanje.