Dječja rođendanska torta

(otprilike 28 komada)

Za okrugli kalup: nešto masnoće, papir za pečenje
Za lim za pečenje: nešto masnoće
Za praline i ostale sitne ukrase iz kalupa: nešto šećera u prahu

Tijesto od lješnjaka:
6 bjelanjaka
6 žumanjaka
125g omekšalog maslaca ili margarina
100g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
200g mljevenih lješnjaka
50g nasjeckanih lješnjaka
1 ravna žličica Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo

Tijesto Sve-u-jedan (Mramorni kolač):
150g brašna
3 ravne žličice Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo
150g omekšanog margarina ili maslaca
150g šećera
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
4 jaja
20g nezaslađenog kakaa

Osim toga:
125g marmelade ili džema od trešanja
300g glazure od mliječne čokolade
1 žlica voćnog soka, npr. soka od višanja

Za ukras:
100g smjese od marcipana
različite jestive boje
50g šećera u prahu
50g glazure od bijele čokolade

Priprema:
1. Pripremite sastojke za tijesto od lješnjaka. Namastite kalup i zagrijte pećnicu na otprilike 180ºC. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Pjenasto izmiješajte margarin ili maslac, dodajte šećer i vanilin šećer i izmiješajte dok smjesa ne postane kompaktna. Zatim dodajte jedno po jedno jaje koje miješajte otprilike ½ minute svako na najjačoj brzini.

2. Pomiješajte mljevene lješnjake i prašak za pecivo pa dodajte smjesi. Umiješajte snijeg od bjelanjaka, polako i uz pomoć pjenjače. Izlijte smjesu u kalup, poravnajte i stavite u pećnicu na otprilike 35 minuta. Izvadite tijesto iz kalupa i ostavite na kuhinjskoj rešetki da se ohladi.

3. Pripremite tijesto sve-u-jedan: Pomiješajte brašno s praškom za pecivo pa u zdjelu dodajte preostale sastojke, osim kakaa u prahu. Miješajte mikserom s metlicama kratko na najmanjoj brzini pa otprilike 2 minute najjačom brzinom dok ne dobijete glatko tijesto. Odvojite 3 žlice tijesta i zamijesite s kakaom u prahu, a ostatak rasporedite po limu za pečenje. Zatim na to rasporedite tamnu smjesu tako da dobijete mramorni uzorak kao kod Mramornog kolača. Stavite lim u pećnicu na otprilike 30 minuta. Kad je gotovo, tijesto pažljivo izvadite iz kalupa i stavite na kuhinjsku rešetku da se ohladi.

4. Razrežite biskvit na 4 jednaka velika pravokutnika. Dva namažite marmeladom ili džemom i prilijepite jedan za drugi, a treći položite na to. Četvrti dio pravokutnika razmrvite i zalijte žlicom voćnog soka. Od nastale mase oblikujte kuglice i stavite sa strane.
5. Pripremite tamnu glazuru i prelijte je preko oba tijesta, s tim da ostavite nešto glazure za kuglice od tijesta. Kad se glazura malo stisne, stavite mramorni kolač na kolač od lješnjaka. Kuglice od tijesta uronite u glazuru od tamne čokolade i ostavite da se stvrdnu.

6. Pomiješajte smjesu od marcipana sa šećerom u prahu te je obojite prema želji koristeći se jestivim bojama. Kalupe za praline ili čašice od papira posipajte šećerom u prahu, napunite smjesom od marcipana i lagano pritisnite. Uklonite višak smjese pomoću nožića pa izvadite figurice iz kalupa i stavite ih na tortu.

7. Napravite glazuru od bijele čokolade pa njome prošarajte tortu.

Temperatura pečenja:
električna pećnica: otprilike 180º C (prethodno zagrijana)
pećnica na vrući zrak: otprilike 160º C (prethodno zagrijana)

Vrijeme pečenja: otprilike 35 minuta (kolač s lješnjacima), 30 min (Mramorni kolač)


Objašnjenje znakova

Težina pripremanja:

Uspijeva lako
Potrebno malo iskustva
Dosta zahtjevno