Kolač s višnjama i vrhnjem

Tijesto:
250 g maslaca ili margarina
200 g šećera
4 jaja
250 g pšeničnog brašna
3 žličice Dr. Oetker Original Backin praška za pecivo

Nadjev:
2 staklenke kompota od višanja (ocijeđena masa po 370 g)
750 ml (3/4 l) mlijeka
2 omota Dr. Oetker pudinga s okusom vanilije
100 g šećera
3 čaše (po 200 g) punomasnog kiselog vrhnja

Preljev:
2 omota Dr. Oetker crvenog preljeva za torte
20 g šećera
500 ml (1/2 l) soka od višanja iz kompota

Za tijesto ručnom miješalicom s metlicama na najvećoj brzini dobro izradite maslac ili margarin. Postupno dodavajte šećer. Miješajte tako dugo dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte jaje po jaje (svako jaje oko ½ minute).

Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, prosijte i u dva navrata umiješajte na srednjoj brzini. Namažite tijesto u dublji lim za kolače (30 x 40 cm, namašten), zagladite i stavite lim u pećnicu.

Električna pećnica: 180o C (prethodno zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: 160o C (prethodno zagrijana)
Plin: stupanj 2-3 (prethodno zagrijana)
Vrijeme pečenja: oko 30 minuta

Lim za kolače položite na rešetku za kolače i ostavite kolač da se malo ohladi.

Za nadjev u cjediljci ocijedite višnje. Sok sačuvajte pa odvojite 500 ml (1/2 l) za preljev. Rasporedite višnje na tijesto.

Od praška za puding, šećera i mlijeka pripremite puding po uputama na omotu, ali s ovdje navedenim sastojcima. Potom u vrući puding umiješajte vrhnje.

Smjesu od pudinga i vrhnja rasporedite po višnjama, pa lim za kolače opet gurnite u pećnicu i na istoj temperaturi pecite još 25 minuta. Nakon toga isključite pećnicu, ali ostavite kolač još 10 minuta u malo odškrinutoj pećnici, kako površina ne bi napukla. Potom lim stavite na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.

Po uputama na omotu pripremite preljev za tortu sa šećerom i sokom od višanja pa pažljivo rasporedite po smjesi od pudinga. Ostavite da se preljev stvrdne te pažljivo odvojite obruč od kolača.


Objašnjenje znakova

Težina pripremanja:

Uspijeva lako
Potrebno malo iskustva
Dosta zahtjevno