Kolač "Jaje na oko"

Sastojci za tijesto:
150 g omekšanog maslaca ili margarina
150 g šećera
1 Dr. Oetker Vanilin šećer
prstohvat soli
3 jaja
300 g brašna
2 pune žličice Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo
2 žlice mlijeka

Za kremu:
2 omota Dr. Oetker Pudinga od vanilije
80 g šećera
7,5 dl (3/4 l) mlijeka
1 limenka kompota od marelica (ocijeđene mase 480 g)
500 g milerama

Za premaz:
5 dl (1/2 l) soka od marelica (iz kompota)
2 omota Dr. Oetker Preljeva za torte - svjetlog
50 g šećera

Priprema:
1. Skuhajte pudinge prema uputama na omotu, ali s 7, 5 dl mlijeka, pa stavite da se hladi. Povremeno promiješajte kako se ne bi stvorila kožica.
2. Zagrijte pećnicu, namastite lim i stavite marelice u cjedilo, ali sačuvajte sok. U ohlađeni puding umiješajte mileram.
3. Pjenasto izmiješajte maslac ili margarin pa umiješajte šećer i vanilin šećer. Zatim umiješajte jedno po jedno jaje svako miješajući otprilike pola minute. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, prosijte i u dva navrata umiješajte u smjesu. Na kraju umiješajte mlijeko pa smjesu izlijte u pripremljeni lim za kolače. Izlijte kremu od pudinga na tijesto, ravnomjerno rasporedite pa poslažite polovice marelica s oblim dijelom prema gore. Stavite peći otprilike 35 minuta.
4. Izvadite kolač iz pećnice i stavite na kuhinjsku rešetku da se hladi. U međuvremenu napravite premaz.
5. Soku od kompota dodajte toliko vode da dobijete ukupno 5 dl tekućine pa pripremite preljev prema uputama na omotu. Čim je preljev gotov odmah ga nanesite na kolač pomoću žlice pa ostavite da se stvrdne.

Temperatura pečenja:
električna ili plinska pećnica (zagrijana): otprilike 180º C
pećnica na vrući zrak (nezagrijana): otprilike 160º C

Vrijeme pečenja:
otprilike 35 minuta

Savjet:
Umjesto milerama možete koristiti smjesu 250 g svježeg kravljeg sira i 250 g jogurta.


Objašnjenje znakova

Težina pripremanja:

Uspijeva lako
Potrebno malo iskustva
Dosta zahtjevno