Vučeno tijesto

Osnovni recept - za razne savijače

Sastojci za tijesto s jajem:
250 g brašna
malo soli
100 ml mlake vode
1 jaje
1 žlica jestivog ulja
50 g omekšanog maslaca ili margarina, ili nešto ulja (za premazivanje)

Sastojci za tijesto bez jaja:
200 g brašna
malo soli
75 ml mlake vode
50 ml (3 žlice) jestivog ulja
50 g omekšanog maslaca ili margarina, ili nešto ulja (za premazivanje)

Priprema:
1. Prosijte brašno u zdjelu pa dodajte ostale sastojke i zamijesite pomoću miksera sa spiralnim nastavcima najprije kratko na najsporijoj, zatim na najvećoj brzini kako biste dobili glatko tijesto.
2. U lončiću zagrijte nešto vode, izlijte je pa u tako vruć i vlažan lončić stavite tijesto i poklopite. Ostavite tijesto u lončiću otprilike pola sata, a za to vrijeme pripremite lim za pečenje i uključite pećnicu da se zagrije.
3. Pripremite nadjev i rastopite maslac ili margarin kojim ćete premazati kore. Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj kuhinjskoj krpi što tanje, premazujte maslacem pa dalje razvlačite rukama dok ne dobijete četverokut (otprilike 70x50 cm). Namažite tijesto maslacem, 1/3 masnoće ostavite za završno premazivanje, pa pospite nadjevom tako da ostavite nepokriven rub od 3 cm.
4. Nepokrivene rubove tijesta prebacite preko nadjeva pa savijajte tijesto počevši od duljeg kraja pomoću krpe. Krajeve dobro stisnite, savijaču premjestite na pripremljeni lim za pečenje i premažite maslacem. Stavite lim u pećnicu pa pecite otprilike 50 minuta.
5. Nakon prvih 30 minuta pečenja savijaču premažite preostalom masnoćom. Pečenu savijaču ostavite da se ohladi na kuhinjskoj rešetki ili je poslužite odmah, toplu. Po želji, pospite šećerom u prahu.

Temperatura pečenja:
električna ili plinska pećnica (zagrijana): otprilike 180º C
pećnica na vrući zrak (zagrijana): otprilike 160º C

Vrijeme pečenja:
otprilike 50 minuta.


Objašnjenje znakova

Težina pripremanja:

Uspijeva lako
Potrebno malo iskustva
Dosta zahtjevno