Traži

Čokoladne dekoracije

Čokoladne „kovrče“ ili piljevina
Čokoladu grubo usitnite, otopite u loncu na pari na laganoj vatri (1), zatim je izlijte na ploču (2), malo razmažite pa ostavite da se potpuno stisne (ne stavljajte na hladno mjesto). Lopaticu držite pod što manjim kutem u odnosu na ploču, a pomoću nje, višestrukim, laganim, ravnomjernim struganjem, nastat će lijepe i krupne čokoladne „kovrče“ (3, 4). Čokolada se ne smije previše stisnuti jer će se „kovrče“ izlomiti i smrviti. S dijela ohlađene čokolade ručnom strugalicom sastružite „piljevinu“. „Kovrče“ i „piljevinu“ po mogućnosti ne dirajte rukama, već ih premjestite pomoću lopatice za tortu.

Izrezivanje čokoladnih motiva
Čokoladu grubo usitnite, otopite u loncu na pari na laganoj vatri pa je izlijte na komad papira za pečenje i razvucite u tanku, glatku površinu. Ostavite da se gotovo potpuno stisne. Pomoću modlica radite motive, premjestite ih na drugi komad papira za pečenje pomoću noža i ostavite da se ohlade. U slučaju da se čokolada previše stisne, zagrijte modlice.

Čokoladirano voće
Grubo usitnite čokoladu pa je otopite u malom loncu na pari na laganoj vatri. Pripremljeno voće, npr. grožđe, jagode (važno je da voće bude suho, bez kapljica vode) potopite u rastopljenu čokoladu i ostavite da se stisne na papiru za pečenje ili pergamentu.

Čokoladna glazura
Čokoladna glazura koristi se za premazivanje torti i kolača, a spravlja se na sljedeći način: čokoladu grubo usitnite i otopite zajedno s jestivim uljem na pari na laganoj vatri.
Na 100 g čokolade dodajte otprilike 1 žličicu jestivog ulja. Aprikotirani se kolači lakše premazuju čokoladnom glazurom.

Čokoladni rubovi i oblici
Grubo usitnite čokoladu i otopite je u loncu na pari na laganoj vatri (1). Izrežite aluminijsku foliju na trake, prema odgovarajućem obujmu i visini torte ili tortice (2). Pritom planirajte na svakom komadu 1 cm više sa svake strane.
Otopljenu čokoladu izlijte na odgovarajući komad aluminijske folije te je razmažite u tanku, glatku površinu, pritom ostavite slobodan rub od 1 cm sa svih strana. Ostavite da se stisne samo onoliko koliko Vam je potrebno da savijete trake u željeni oblik. Uhvatite foliju za slobodne rubove pa je savijte ili obložite oko torte. (3, 4)

Razvučena čokoladna glazura
Premažite tortu s 200 g rastopljene čokolade za kuhanje (s 2 žličice jestivog ulja).
Zatim otopite 25 g bijele čokolade pa je izlijte u papirnati tuljac ili vrećicu za zamrzavanje te nanesite preko još vlažne glazure u obliku spirale (krenite od sredine torte). Kroz još vlažnu glazuru provucite drveni štapić u ravnomjernim razmacima osam puta, krečući od sredine prema rubovima torte i / ili obrnuto.

Čokoladne košarice
Grubo usitnite 150 g čokolade za kuhanje, otopite je na pari na srednjoj vatri. Razrežite 2 vrećice za zamrzavanje (3 l) po rubovima i na svaku od 4 dobivene folije namažite krug od rastopljene čokolade (Ø 20 cm). Premazane folije stavite sa čokoladnom stranom prema gore preko 4
napako okrenute desertne posudice ili šalice. Ostavite čokoladne košarice da se stisnu u frižideru ili zamrzivaču. Folije maknite kasnije.