Šahovnica

Tijesto:
150 g maslaca ili margarina
150 g šećera u prahu
4 jaja
150 g oštrog brašna
2 pune žličice Dr. Oetker Original Backin Praška za pecivo
1 omot Dr. Oetker Original Pudinga s okusom vanilije
125 ml mlijeka
200 g oljuštenih badema

Krema:
1 omot Dr. Oetker Želatine mljevene svijetle
3 jaja
75 g šećera u prahu
2 omota Dr. Oetker Vanilin šećera
50 ml likera od badema (amaretto)
400 ml slatkog vrhnja
2 omota Dr. Oetker Kremfixa

Za ukras:
125 g keksa s čokoladnim preljevom

Tijesto:
Električnim mikserom na najvećoj brzini pjenasto miješajte omekšali maslac ili margarin. Postupno dodavajte šećer i vanilin šećer. Miješajte tako dugo dok ne nastane kompaktna smjesa. Zatim postupno dodavajte jaja, miješajući svako otprilike pola minute.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, te ga lagano miješajući, pomalo dodavajte u smjesu s maslacem. Prašak za puding razmutite u mlijeku te dodajte tijestu, potom još i bademe. Ulijte u namašten i papirom za pečenje obložen lim (oko 25 x 25 cm), poravnajte te stavite peći.

Električna pećnica: 180° C (prethodno zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: 160° C (bez prethodnog zagrijavanja)
Plinska pećnica: 2-3 stupanj (bez prethodnog zagrijavanja)
Vrijeme pečenja: oko 35 minuta

Ispečeni kolač maknite s lima i stavite na papir za pečenje posut šećerom u prahu (da se ne prilijepi) te stavite da se ohladi.

Krema:
Istucite slatko vrhnje s Kremfixom u potpuno čvrsti šlag. Stavite želatinu u pet žlica hladne vode da nabubri. Umutite jaja dok ne postanu pjenasta te dodajte šećer i vanilin šećer. Miješajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte liker od badema. Rastopljenu želatinu dodajte u kremu. Čim se masa počne želatirati, dodajte čvrsti šlag.

Kolač vodoravno prerežite po pola. Trećinom kreme premažite donju polovicu tijesta pa na nju položite gornju. Površinu premažite ostatkom kreme. Poslažite čokoladne kekse u obliku šahovnice.

Napomena:
Jaja za kremu moraju biti sasvim svježa jer se dalje termički ne obrađuju.


Objašnjenje znakova

Težina pripremanja:

Uspijeva lako
Potrebno malo iskustva
Dosta zahtjevno