Esterhazy ploške

Tijesto:
200 g omekšanog maslaca
100 g šećera u prahu
1 omot Dr. Oetker Vanilin šećera
1 jaje
150 g glatkog brašna
150 g fino mljevenih zobenih pahuljica

Nadjev:
200 g vrućeg džema od marelica

Ocaklina:
100 g omekšane bijele čokolade
100 g omekšane čokolade za kuhanje
20 g margarina

Pjenasto izmiješajte maslac, šećer u prahu, vanilin šećer i jaje. Preko toga prosijte brašno, dodajte zobene pahuljice i pažljivo umiješajte.

Tijesto odmah namažite na namašteni i brašnom posuti lim za kolače (30 x 35 cm). Stavite u sredinu zagrijane pećnice.

Električna pećnica: 180º C (prethodno zagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 3 (prethodno zagrijana)
Vrijeme pečenja: oko 14 minuta

Još topli kolač izrežite po širini na tri jednaka dijela i pažljivo odvojite od lima za kolače. Ohlađeno tijesto premažite džemom i poslažite sloj na sloj. Opteretite daskom i ostavite na hladnom, najbolje preko noći.

Površinu kolača premažite otopljenom bijelom čokoladom.
Rastopite čokoladu za kuhanje koju ste natrgali na kockice s margarinom uz stalno miješanje. Ocaklinu ulijte u štrcaljku i naštrcajte crte.

Čačkalicom izvucite uzorak tako da povučete crte izmjenično u dva smjera okomito na čokoladne crte.

Ostavite pola sata na hladnom. Nakon što se glazura stvrdne, narežite na ploške.


Objašnjenje znakova

Težina pripremanja:

Uspijeva lako
Potrebno malo iskustva
Dosta zahtjevno