Džem od višanja u 3 varijante

Sastojci:
600 ml soka od višanja (nezaslađenog, od oko 1,6 kg višanja – važite bez koštica)
400 g višanja (izvažite pripremljene)
1 omot Dr. Oetker Limunske kiseline
1150 g šećera
1 omot Dr. Oetker Džemfixa Classic 1:1

Za sok operite višnje, očistite od koštica i uz pomoć ekpress-lonca ili posebnog sokovnika iscijedite sok. Odmjerite 600 ml i ostavite da se hladi.
Preostale višnje operite, očistite i izvažite 400 g.

U loncu pomiješajte sok, višnje i limunsku kiselinu. Džemfix Classic prvo pomiješajte sa samo 2 žlice izvaganog šećera, potom umiješajte u voćnu smjesu u loncu.
Zagrijte na jakoj vatri uz stalno miješanje, i kad dobro zakuha dodajte preostali šećer. Ponovno zakuhajte i uz stalno miješanje kuhajte još barem 5 minuta pa skinite s vatre.
Sa smjese eventualno skinite nastalu pjenu te odmah ulijte do ispod ruba u pripremljene staklenke. Zatvorite poklopcima s navojem (twist-off), okrenite ih naopačke i ostavite da na poklopcu odstoje oko 5 minuta.

Varijacija 1:
Za džem od višanja s vanilijom smjesi pri kuhanju dodajte 2 Dr. Oetker štapića Bourbon vanilije. Prije punjenja u staklenke uklonite štapiće, a aroma će se zadržati u džemu.

Varijacija 2:
Za džem od višanja s džumbirom možete dodati jednu žličicu fino naribanog džumbira u voćnu smjesu prije zagrijavanja.

Varijacija 3:
Za džem od višanja s Amarettom umiješajte u džem 50 ml Amaretta (likera od badema) nakon kuhanja.


Objašnjenje znakova

Težina pripremanja:

Uspijeva lako
Potrebno malo iskustva
Dosta zahtjevno